Τι είναι το Ζαζέν και γιατί να εξασκηθούμε σε αυτό

Η γιαπωνέζικη λέξη ‘ζαζέν’ αποτελείται από δυο χαρακτήρες.

zazenKanji

Ζα=κάθισμα
Ζεν=διαλογισμός

Ο καθιστός διαλογισμός ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια στην Ινδία και ταξιδεύοντας μέσα από την Κίνα, έφτασε και στην Ιαπωνία από όπου προέρχεται η μορφή στην οποία εξασκούμαστε. Τα ωφέλη του έγιναν γρήγορα γνωστά, γι αυτό και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των ιαπωνικών τέχνών, πολεμικών και μη.

Το Ζαζεν έχει σημαντική θέση στην Ιαπωνική παράδοση του Ζεν και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ιαπωνικής ψυχής. Αν και παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτή, είναι μια πρακτική πέρα από γεωγραφικούς, θρησκευτικούς και δογματικούς περιορισμούς.

Στο Ζαζέν εξασκόμαστε στο να είμαστε παρόντες στην στιγμή. Μαθαίνουμε να συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας και να μην ταυτιζόμαστε με τις σκέψεις μας. Την διαδικασία του διαλογισμού μπορεί κάποιος να την μάθει πολύ γρήγορα. Ήδη από τις πρώτες συναντήσεις μπορεί να αισθανθεί τη διαφορά.

Τα πραγματικά οφέλη του Ζαζεν όμως είναι αθροιστικά. Χτίζονται σιγά σιγά μέσω της συστηματικής εξάσκησης και μένουν μαζί μας για πάντα.

Τα τελευταία χρόνια, τα ωφέλη του Ζαζεν, επιβεβαιώνονται και απο την επιστημη. Εφαρμόζεται πλέον με επιτυχία σε δημόσιους οργανισμούς και σχολεία στην Αμερική και την Ευρώπη.

Η εξάσκηση στο Ζαζέν ωφελει στη:

 • Μείωση και διαχείρηση του άγχους

 • Αύξηση της συγκέντρωσης και της προσοχής.

 • Βελτίωση του κυκλοφορικού και νευρικού συστήματος.

 • Αύξηση της δημιουργικότητας, της αντίληψης και της μνήμης.

 • Μείωση της εξαρτήσης από φάρμακα και αλκοολ.

2 comments

 1. επιτρέψτε μου να διαφωνήσω : δεν τελειοποιήθηκε στην Ιαπωνια ! το chan από την κινα περασε στην ιαπωνια κ εγινε zen προσαρμασμενι στην ιαπωνικη κουλτουρα

  φιλικα Fa Ying Sakya

  Μου αρέσει!

  1. Προφανώς και έχετε δικαίωμα να διαφωνήσετε.

   Θα ήθελα να ππροσθέσω στο σχόλιο σας πως δεν πέρασε το Τσάν στην Ιαπωνία. Είχε γίνει μια προσπάθεια γύρω στο 850 να δημιουργηθούν σχολές του Τσαν στην Ιαπωνία αλλά απέτυχαν. Η εξάσκηση στο διαλογισμό είχε ατονίσει για πολλά χρόνια, μιας και οι υπάρχουσες βουδιστικές σχολές θεωρούσαν την εξάσκηση στο Ζαζέν δευτερεύουσα. Η εδραίωση του Ζεν ξεκινά κυρίως από τον Εϊσάι γύρω στο 1180. Αυτός και άλλοι δάσκαλοι πήγαν στην Κίνα για να γνωρίσουν όπως λέγονταν τότε τους «παλιούς δασκάλους» και την διδασκαλία τους. Αφού εκπαιδεύτηκαν αρκετά χρόνια επέστρέφουν στην Ιαπωνία και προσαρμόζουν την μέθοδο που έμαθαν στην Ιαπωνική κουλτούρα και πραγματικότητα. Η πραγματική άνθιση του Ζεν ήρθε στην εποχή των Σαμουράι. Οπότε το Ζεν έχει τις ρίζες του στο Τσάν αλλά υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές στο τυπικό και στο τρόπο διδασκαλίας.

   Φυσικά το ίδιο συμβαίνει και ανάμεσα στις σχολές του Ιαπωνικού Ζεν. Το ίδιο θα μπορούσε επίσης κάποιος να πει για τις αμερικάνικες σχολές του Ζεν, όπως και του Τσαν. Αυτό ούτως η άλλως είναι αναπόφεκτο γιατί ο βουδισμός έχει την τάση να προσαρμόζεται στην κατάσταση και τις παραδόσεις που συναντά σε κάθε χώρα και να τις ενσωματώνει.

   Για την ιστορία του Ζεν θα ήθελα να προτείνω την μελέτη του ≤History of zen buddhism≥ του Heirinch Dumoulin.

   Σίγουρα έχετε δίκιο πως η λέξη τελειοποιήθηκε είναι λίγο «βαριά» γιατί μοιάζει να δηλώνει πως οι προηγούμενες σχολές είναι κατώτερες, το οποίο φυσικά δεν είναι ο σκοπός μου. Θα την αλλάξω το συντομότερο.

   Θα χαρώ αν θέλετε να τα πούμε και από κοντά σε κάποια συνάντηση.

   Ευχαριστώ πολυ για το σχόλιο και καλή συνέχεια.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.